Dnevnik bebe internet prodavnica
Registracija,
Registrovani korisnici imaju mnoge privilegije. Forum, komentarisanje tekstova, postavljanje pitanja lekarima...Pridruži se i ti !
Prijava
Postavi svoj foto album, podeli svoja iskustva, prati novosti...
Ažuriraj svoj dnevnik, budi u toku, čekaju te iznenađenja!


Ishrana za dojenje

Prijavite se da ocenite članak!
oceni clanak

Ishrana za dojenjeKada dojite vašu bebu ishrana vam je isto tako važna kao kad ste bili trudni jer ste i dalje glavni i jedini izvor hranljivih namirnica za vašu bebu. Kao nova mama treba će vam takođe dosta energije da biste se izborili sa zahtevima vašeg novorođenčeta. Zbog toga trebali biste da i dalje praktikujete zdravu ishranu koju ste imali tokom trudnoće.

Mada veliki procenat mama imaju ogroman pritisak, da vrate figuru koju su imale pre trudnoće, ubrzo nakon porođaja, ipak se preporučuje da počnete sa dijetom ili sa redovnim vežbama tek posle šest nedelja nakon porođaja i onda samo posle odobravanja i konsultovanja sa vašim doktorom.

Samo dojenje sagoreva u proseku 500 kalorija na dan zato mame koje doje prirodno brže gube svoj višak kilograma. Ako želite da izgubite kilograme trebali biste da se fokusirate na konzumiranje između 2000 i 2200 kalorija svaki dan koje ćete dobiti samo sa zdravom hranom, i kombinujući sve to sa laganim vežbama kao što su šetnja, plivanje, yoga ili pilates.

Kao evolucioni mehanizam, vaše telo će pre trpeti nego proizvodnja mleka u vašim grudima ako ne uzimate dovoljno zdravih namirnica. To je zato što svi zdravi i dobri sastojci iz hrane koju vi pojedete prolaze kroz vaše telo pa kroz grudi u mleko i samo višak se koristi da se snabde vaše telo. Zbog toga, kvalitet vašeg mleka najverovatnije ostaje konstantan bez obzira na vašu ishranu (uz izuzetak od ekstremnog prehrambenog gubitka), međutim kvantitet (količina) će najverovatnije biti pogođena. Svakoj bebi treba zdrava mama sa dosta energije da se stara o njoj tako da je dobro izbalansirana ishrana od vitalnog značaja kako za majku tako i za bebu.

Elementi hrane i pića koje konzumirate prolaze do vaše bebe kroz mleko- to uključuje alkohol i nikotin iz cigareta. Ako ste nastavili da pušite (iako se pušenje nikako ne preporučuje) trebali biste da sačekate bar jedan sat između cigarete i dojenja vaše bebe, da biste omogućili nekim hemikalijama da nestanu. Pored toga, kako alkohol dolazi do vašeg mleka za manje od jednog sata, trebali biste sačekati da nahranite bebu pa tek onda konzumirati alkohol (ako baš morate).

Mada se ne veruje da kofein ima dugoročan ne povoljan efekat na bebe kada se uzima u umerenim dozama, ako primetite da vaša beba postaje nervozna ili primetite da joj je teško da se smiri kada ste pili kofeinska pića, možete ih izbegavati ili preći na kafu bez kofeina. Trebali biste uvek piti dosta vode kada dojite da biste obezbedili dovoljnu hidriranost za proizvodnju mleka. Pokušajte da pijete 2 litara vode dnevno ili između 8 i 10 čaša vode na dan. Najbolje bi bilo da posle svakog podoja popijete jednu čašu vode.

Trebali biste imati 5 obroka na dan koji se sastoje od različitog voća i povrća, obilje složenih ugljenih hidrata (kao što su smeđi pirinač, testenine, integralni hleb i krompir) i proteina. Kako mleko iz vaših grudi sadrži visok nivo kalcijuma bitno je da jedete dovoljno mlečnih proizvoda, sirovo povrće i lešnike.

Ako ste uzimali kompleks vitamina tokom trudnoće generalno se preporučuje da nastavite sa njima dok god dojite mada biste trebali uvek da se posavetujete sa vašim doktorom o unosu dodatnih vitamina u organizam.

Mada većina beba nemaju osetljivost na hranu, neke bebe postaju iritirane kada majka unosi određenu hranu. Sem ako ne primetite da vaša beba redovno ima reakcije svaki put kada uzimate određenu hranu (u opsegu od 2-4 sata) onda nema potrebe da sumnjate da njihov probavni sistem neće to tolerisati. Međutim, ako ipak mislite da određena hrana izaziva reakcije (bolovi u stomaku, teže pražnjenje creva, gasovi...) kod vaše bebe, trebali biste da se obratite pedijatru ili patronažnoj sestri za savet koju hranu bi trebali konzumirati.

Unošenjem dobro izbalansiranih namirnica koje sadrži zdrava hrana bićete u mogućnosti da obezbedite zdravo i hranljivo mleko za vašu bebu. • Facebook
 • Twitter
 • Digg It!
 • StumbleUpon
 • Technorati
 • Del.icio.us
 • NewsVine
 • Reddit

Da li Vam je koristio ovaj tekst?

+ 1
Pošaljite komentar
 1. Formatting options
     
   
   
   
   
     
Posalji prijatelju

Naslov:  
Vaš email:
 
Email prijatelja:
 

Poruka:  
* sva polja su obaveznaDunja Raičević
Ayna Cosmetics

Isidora make up
^ Vrati se gore