Dnevnik bebe internet prodavnica
Registracija,
Registrovani korisnici imaju mnoge privilegije. Forum, komentarisanje tekstova, postavljanje pitanja lekarima...Pridruži se i ti !
Prijava
Postavi svoj foto album, podeli svoja iskustva, prati novosti...
Ažuriraj svoj dnevnik, budi u toku, čekaju te iznenađenja!


Koliko je bebi dovoljno mleka?

Prijavite se da ocenite članak!
oceni clanak

Koliko je bebi potrebno mleka?Ne postoji tačan i egzaktan podatak koliko adaptiranog mleka treba vašoj bebi. Kao i kod odraslih, apetit beba varira iz dana u dan, od hranjenja do hranjenja.

Osnove

Kao grubi vodič možete uzeti koliko vašoj bebi najverovatnije treba tokom dana uzimajući u proseku oko 70g formule na svakih 450 g težine vaše bebe. Na primer, beba teška 4500 g popiće oko 700g formule za 24 časa. Imajte na umu da ovo neće važiti za manje bebe, prerano rođene bebe ili bebe iznad 6 meseci starosti.

Takođe je važno da zapamtite da su sve bebe drugačije, neke imaju veći apetit od drugih imajući u vidu da vaša beba ipak telesno napreduje i ako je vaš pedijatar zadovoljan njegovim/njenim napretkom onda nemate zašto da brinete.
Primetićete da generalno bebe uzimaju manje mleka kada se ne osećaju dobro, a više mleka kada brže rastu (ovo se tipično pojavljuje između 2,3. i 6. nedelje i 3. i 6. meseca starosti), i to je potpuno normalno.

Grub vodič:

Novorođenčad - U prvim nedeljama života novorođenče treba hraniti manje i više puta dnevno jer njihovi stomačići nisu dovoljno veliki da drže velike količine mleka odjednom. Mnoge bebe će konzumirati negde između 30 i 60 ml po obroku, a ješće 8-10 puta na dan.

Jednomesečne bebe - Tokom prvog meseca vaša beba će početi da uzima tokom obroka više mleka svaki put, postepeno povećavajući količinu sa 60-90 ml na 90-120 ml po obroku.

Dobro bi bilo da svaki put povećate količinu mleka za 30 ml po obroku jer će to obezbediti dovoljnu količinu mleka tako da vaša beba svaki put kad joj prija može povećati svoj obrok, a ujedno će sprečiti prekidanje obroka, ako je beba još gladna, radi pravljenja dodatne količine koja će je zasititi. Kada vaša beba počinje da prazni celu flašicu sa regularnom količinom (mada nikada ne biste trebali terati bebu da popije svo mleko ako ne želi) znaćete da se vašoj bebi povećao apetit.

2 meseca stare bebe - Kada vaša beba napuni 2 meseca, zahtevaće hranu 6-8 puta na dan, konzumirajući 120-180 ml po svakom obroku.

4 meseca stare bebe - 4 meseca starim bebama tipično treba 4-5 obroka na dan, a konzumiraju 180-200 ml mleka po obroku.

6 meseci stare bebe - Do vremena kada vaša beba napuni 6 meseci, zahtevaće obično 3-4 obroka dnevno uz konzumiranje 200-220 ml mleka po obroku.

Kada počnete uvoditi čvrstu hranu u ishrani vaše bebe količina mleka, neophodna vašoj bebi, postepeno će se smanjivati. Međutim, mnoge bebe će i dalje trebati 600ml adaptiranog mleka na dan čak i kad im se uspostavi količina i unos čvrste hrane.

Mnogi roditelji smatraju da davanje flašice sa mlekom ujutru i uveče pre spavanja, umanjuje potrebnu količinu formule. Neki smatraju da je to dobra rutina za bebe i roditelja, međutim vremenom ćete sami uvideti šta je za vas najbolje.

Jednogodišnja beba - Kada vaša beba napuni godinu dana, možete je početi navikavati na punomasno kravlje mleko. Trebali biste bebi davati bar 350 ml na dan da biste joj obezbedili kontinuitet u hranljivim materijama koje su joj potrebne.

Kako mogu znati da li je beba gladna?

Bebe obično plaču kada su gladne, međutim obično ćete primetiti mnogo drugih znakova koji vam mogu reći da li je beba gladna. Tokom vremena naučićete da prepoznate i osetite po ponašanju glad vaše bebe i to će vam pomoći da je hranite na njen zahtev.

Tipični znaci da je beba gladna uključuju:

 • Beba obično okreće svoja usta prema prstima kada joj njima dodirnete obraze;
 • Sisanje palca ili prstiju;
 • Sisa svoje usne;
 • Otvara usta i pomera glavu sa jedne strane na drugu, kao da ustima traži hranu;
 • Plakanje.

Važno je da zapamtite da svaki plač ne znači i glad, pogotovo ako su skoro nahranjene bebe. Plakanje znači da je vaša beba možda umorna, mokra ili možda samo želi malo vaše pažnje.

Kako mogu znati kada je moja beba dobila dovoljnu količinu mleka?

Kada vaša beba bude uzela dovoljnu količinu mleka počeće da se migolji i na kraju će ispustiti flašicu iz usta, a po ponašanju ćete primetiti da je beba zadovoljna i opuštena.

Ako je vaša beba ispraznila flašicu i ako je i dalje gladna primetićete to po tome što će i dalje sisati praznu flašicu, a ako sklonite flašicu gledanjem oko sebe pokušavaće da je ponovo uoči. Probajte da joj date dodatnih 30 ml adaptiranog mleka.

Zapamtite, ako ste zabrinuti u vezi sa tim da li vaša beba uzima dovoljnu količinu adaptiranog mleka, posavetujte se sa vašim pedijatrom ili patronažnom sestrom jer će oni biti u mogućnosti da vas posavetuju kada budu pregledali vašu bebu. • Facebook
 • Twitter
 • Digg It!
 • StumbleUpon
 • Technorati
 • Del.icio.us
 • NewsVine
 • Reddit

Da li Vam je koristio ovaj tekst?

+ 6
Pošaljite komentar
 1. Formatting options
     
   
   
   
   
     
Posalji prijatelju

Naslov:  
Vaš email:
 
Email prijatelja:
 

Poruka:  
* sva polja su obaveznaDunja Raičević
Ayna Cosmetics

Isidora make up
^ Vrati se gore