Dnevnik bebe internet prodavnica
Registracija,
Registrovani korisnici imaju mnoge privilegije. Forum, komentarisanje tekstova, postavljanje pitanja lekarima...Pridruži se i ti !
Prijava
Postavi svoj foto album, podeli svoja iskustva, prati novosti...
Ažuriraj svoj dnevnik, budi u toku, čekaju te iznenađenja!


Edukativne igračke

Prijavite se da ocenite članak!
oceni clanak

Edukativne igračkeIgra, bilo da je uopštena jedan na jedan ili sa još jednim detetom, vreme provedeno sa roditeljima ili da pohađa edukativne kurseve sa specifičnim igračkama i igrom može biti od ogromne koristi za razvoj vaše bebe, bez obzira na uzrast. U stvari, igra je bitna u formiranju detetovog psihičkog, emotivnog i socijalnog života.

Kada birate edukativne igračke ili igračke koje podstiču razvoj, važno je da fokusirate njihovu pažnju na igračke koje oni mogu razumeti i ceniti. Na primer, sluh novorođenčeta je razvijeniji nego njihovo čulo vida. U prva tri meseca života, najduže što može videti vaša beba je oko 20 cm. U oba ova slučaja ima smisla da se podstiče aktivno učešće igračaka i edukativnih naprava koje su bazirane na uzrast vaše bebe- na specifičan razvoj, čineći da igračke koje koriste više vole i da im one više pomažu u određenom uzrastu za bolji razvoj. Na primer, između perioda od 3 do 6 meseci, igra uključuje igračke čiji će zvuk podsticati bebu da ih dohvati i uzme u ručice, stimulišući njihovu koordinaciju ruka-oči.

Iako se sve bebe razlikuju kada je reč o psihičkom i edukativnom razvoju, ipak se smatra da postoji nekoliko faza, u kojima određene igračke i iskustvo kroz igru najbolje koriste bebama, a i najviše im prijaju. Novorođenčad, sa navršenih mesec dana života su aktivni otprilike 1 sat na svakih 10 sati. U ovo vreme će im umirujuće melodije prijati i reagovaće ako su niskog praga stimulacije. Sa 2 meseca starosti počinje da se stvara vizuelna stimulacija, sa zvukovima i predmeti počinju da se primećuju i prate.

U period između 3 i 6 meseci stvarno se vide promene u razvoju bebine sposobnosti da razume i prihvati određene radnje. Lica i zvuci počinju da se prepoznaju, i predmet koji se pomera počinje da se prati. Između 4 i 5 meseci javlja se interesovanje za svetle boje i bebe su u mogućnosti da same dohvate i pomeraju predmet. Između 5 i 6 meseci pojavljuje se zanimljiv razvoj beba, posebno kada im se predstave interesantne igračke da ih vide. Približno u ovom uzrastu bebe su sposobne da se fokusiraju na jednu igračku i nauče individualne akcije i pokrete mnogo više nego ranije.

U periodu od 6. i 8. meseca, bebe počinju da razumeju šta da rade sa različitim igračkama i predmetima. Počinju da reaguju na sebe u odrazu ogledala, posežu za predmetima i počinju samostalno da sede. Sa 9 meseci mnoge bebe razumeju princip građenja predmeta. Građenjem kule od kocaka i gledanjem kako one padaju, prihvatanjem koncepta veća kocka nasuprot manjoj, uči se beba da raspolaže raznim oblicima i veličinama. Takođe u ovom uzrastu, bebe pokušavaju da nauče prebacivanje predmeta iz jedne u drugu ruku, što im omogućava mnogo raznovrsniju upotrebu igračaka.

Između 9. i 12. meseca uporedno se stvara sposobnost da se određeni zvukovi imitiraju i da se razumeju određene fraze maternjeg jezika koje se često ponavljaju u svakodnevnom govoru. Imitacija je još jedna ključna aktivnost koju možete sa bebom zajedno razvijati. Mada ćete tek u kasnijim mesecima uočiti korist imitiranja, ono je ključni način da vaše dete postane maštovito.

U kasnijim mesecima, u bebinoj prvoj godini, bebe se izdvajaju u pogledu njihovog razumevanja i korišćenja zvukova da bi se izrazili i da bi objasnili svoja osećanja. Još jedan ključni momenat u razvoju njihove sposobnosti za igrom dešava se kada bebe same iniciraju njihovu igru sa drugima.

Stimulisanje i učenje vašeg deteta je vrlo važno i može biti pravo uživanje. Može stvoriti jake veze između roditelja i dece i može imati dugotrajnu korist za dečiji razvoj i u kasnijim godinama, na njihovo edukativno iskustvo. • Facebook
 • Twitter
 • Digg It!
 • StumbleUpon
 • Technorati
 • Del.icio.us
 • NewsVine
 • Reddit

Da li Vam je koristio ovaj tekst?

0
Pošaljite komentar
 1. Formatting options
     
   
   
   
   
     
Posalji prijatelju

Naslov:  
Vaš email:
 
Email prijatelja:
 

Poruka:  
* sva polja su obaveznaDunja Raičević
Ayna Cosmetics

Isidora make up
^ Vrati se gore