Dnevnik bebe internet prodavnica
Registracija,
Registrovani korisnici imaju mnoge privilegije. Forum, komentarisanje tekstova, postavljanje pitanja lekarima...Pridruži se i ti !
Prijava
Postavi svoj foto album, podeli svoja iskustva, prati novosti...
Ažuriraj svoj dnevnik, budi u toku, čekaju te iznenađenja!


Kada se uvode određene namirnice u ishranu beba?

Prijavite se da ocenite članak!
oceni clanak

Kada se uvode određene namirnice u ishrani beba?Danas pedijatri, u principu, preporučuju da se beba doji ili hrani adaptiranim mlekom isključivo prvih šest meseci njenog života. Kada vaša beba bude pokazala da je spremna za nešto drugo sem mleka, možete je postupno upoznati sa velikim izborom hrane.

Znati koju namirnicu treba uvoditi u bebinu ishranu može biti prilično zbunjujuće, za nove roditelje, pogotovo ako se u porodici nalazi istorija problema sa alergijama. Da bismo vam ceo proces uvođenja čvrste hrane učinili manje stresnim, stvorili smo vodič koji će vam ukazivati kada je ‘’sigurno i dobro’’ uvoditi različite ukuse. Međutim, ako imate razloga da posumnjate da će vaša beba imati alergijskih reakcija na neku namirnicu, uvek je najbolje da potražite savet od vašeg pedijatra pre nego što počnete sa uvođenjem određene namirnice.

Voće i povrće

Mnogi roditelji počinju uvođenje čvrste hrane sa kašicom od pirinča i adaptiranim ili izdojenim mlekom jer je bebama već poznat taj ukus. Međutim, od 6. meseca takođe možete početi sa uvođenjem širokog izbora voća i povrća. Kada počinjete sa uvođenjem čvrste hrane, obavezno upoznajte bebu postepeno sa namirnicama, jednu po jednu, dajući bebi jednu namirnicu nekoliko dana da biste mogli uočiti kako je beba prihvata.

Najbolje bi bilo da voće i povrće kuvate na pari ili sa vrlo malo vode (kako bi zadržalo sve hranljive sastojke) i onda ih miksali u glatku kašicu u kojoj će vaša beba uživati. Kako vaša beba bude rasla i bila iskusnija sa čvrstom hranom, možete ostavljati po koju grudvicu u kašici i eventualno joj ponuditi komadić  voća ili povrća.

Sočno, slatko voće i povrće kao što su jabuke, banane, bundeve, krompir, šargarepa, brokoli, paštrnak, tikvice, spanać i karfiol mogu biti dobar početak i njima ćete uvesti obilje raznolikosti u bebinoj ishrani.

Pšenica i gluten

Pedijatri preporučuju da se sačeka sa ovim namirnicama do bebinih navršenih 6 meseci, mada ih mnogi ne preporučuju čak do navršenih 8 meseci. Zbog toga mnogi roditelji počinju uvođenje namirnica koje su lakše za varenje, i bez glutena kao što su pirinač i proso. Gluten se nalazi u žitaricama uključujući pšenicu, raž, zob i ječam tako da ćete morati izbegavati davati vašoj bebi hleb, testenine i ceralije pre osmog meseca.

Mlečni proizvodi

Kada beba napuni 8 meseci (po nekim pedijatrima 6 meseci) možete početi uvođenje mlečnih proizvoda sa puno masnoće. Međutim, dok je dobro hraniti bebu sa mladim sirom, jogurtom, kefirom, kiselim mlekom i umacima od mlečnih proizvoda, ne bi trebalo davati bebi kravlje mleko da pije pre prvog rođendana jer ono ne sadrži pravu količinu hranljivih sastojaka da bi održalo pravilan razvoj vaše bebe. Takođe biste trebali sačekati sa kozijim i ovčijim mlekom, do bebinih navršenih 12 meseci.

Trebali biste hraniti vašu bebu samo sa punomasnim mlečnim namirnicama dok beba ne napuni 2 godine jer im je potrebna dodatna energija koju ove namirnice sadrže. Posle toga, ako želite, možete zameniti punomasne namirnice sa obranim, mada obrano mleko nije prikladna alternativa za decu do 5. godine života.

Buđavi, mekani sirevi kao što su Kamember, Bri i Stilton bi trebalo takođe da se izbegavaju jer sadrže bakteriju listeriju koja može biti štetna za vaše dete.

Jaja

Dobro skuvana jaja (za sada samo žumance) može se uključiti sa navršenih 8 meseci (celo jaje se uvodi posle prvog rođendana) i ono je dobar izvor proteina. Međutim, bilo bi dobro da izbegavate namirnice koje sadrže sirovo jaje kao što su neke vrste sladoleda, jer oni nose rizik od trovanja salmonelom.

Meso

Od navršenih sedam meseci, tj. u osmom mesecu možete davati bebi dobro izmiksano kuvano meso, mada možete sa mesom sačekati još jedan meseca ako vaša beba dobro i rado jede druge namirnice. Možda ćete primetiti da vašoj bebi treba malo više vremena da se navikne na ukus mesa nego što joj je trebalo za povrće, voće i mlečne proizvode. To je zato što je meso ima toliko različitu teksturu od drugih namirnica. Vremenom će se vaša beba navići na ovaj ukus i naučiće da uživa u mesu kao normalan deo dnevnog jelovnika.

Riba

Riba je još jedan dobar izvor proteina i omega ulja koji, a neophodne su za zdrav razvoj vaše bebe. Riba se može uključiti u ishranu pred kraj prve godine u dvanaestom mesecu, mada ako u porodici postoji istorija alergija, sa ribom biste trebali sačekati do 3. godine.

Idealno bi bilo kada bi u nedeljnu ishranu vaše bebe uvrstili dva puta belu ribu kao što je srdela, losos, oslić. Međutim, trebali biste izbegavati meso morskog psa i sabljarku jer one potencijalano sadrže toksični nivo žive.

Morske plodove možete davati sa navršenih 12 meseci, pre davanja potrebno je dobro ih oprati i skuvati ili ispeći da bi se rizik trovanja hranom sveo na minimum.

Lešnici, orasi, bademi, pistaći...

Sitno seckane orahe, lešnike, bademe, orahovo ulje, buter od kikirikija možete uvesti u bebinu ishranu tek posle navršenih 12 meseci, ako nema u porodici istorija alergija na ove namirnice. Međutim, ako vi, vaš partner, vaša druga deca pate od alergijskih reakcija kao što su ekcemi, astma, groznice, trebali biste sačekati sa ovim namirnicama do 3. godine, i potražiti savet od vašeg pedijatra pre nego što ih uvrstite u ishranu vašeg deteta.

Osim toga, važno je da izbegavate davanje celih jezgara deci ispod 5 godina jer postoji rizik od gušenja.

So

Kada počnete sa uvođenjem čvrste hrane trebali biste da kontrolišete količinu soli u bebinoj ishrani, zadržavajući njen dnevni unos na 1g, jer bebini bubrezi nisu još dovoljno razvijeni da so mogu variti. Trebali biste da kontrolišete, takođe, prirodno slanu hranu koju uvrštavate u bebinu ishranu (šunka, kobasice, sir i procesirana hrana sve sadrže relativno visok nivo soli i treba ih koristiti umereno) i ne bi trebalo da dodajete so u takvom obroku.

Šećer

Trebali biste izbegavati dodavanje šećera kad god je to moguće. Takođe, slatkiše i čokolade treba izbegavati jer oni mogu izazvati nepotreban višak kilograma i kvarenje zuba. Umeto slatkiša, bolje je da koristite izdojeno ili adaptirano melko, ili voćne kašice jer su ove namirnice mnogo bolje za zdravlje vaše bebe.

Med

Med je takođe jedan oblik šećera i treba ga koristiti u ograničenim količinama, međutim ne pre prvog rođendana jer postoji opasnost da se razviju štetne bakterije u sistemu za varenje vaše bebe. Posle 12. meseca creva će biti dovoljno razvijena tako da se med može sigurnije, bez rizika, uvoditi.

Integralne namirnice

Za odrasle, cela zrna kao što su integralni pirinač, integralni hleb i testenine, promovisani su kao zdrava hrana. Kako je dobra ideja da i u bebinu ishranu uvrstite ovakve namirnice, važno je da uvrstite i drugu hranu bogatu skrobom kao što je krompir, beli hleb i beli pirinač. To je zato što, iako integralne namirnice obezbeđuju dobar izvor energije, one su dosta site i redovnim konzumiranjem mogu potencijalno smanjiti apetit vaše bebe i uzrokovati da vaša beba propusti neophodne hranljive materije i kalorije koje su joj potrebne za zdrav rast i razvoj.

Sokovi

Mineralna voda, limunada, voćni sokovi i mleko sa raznim ukusima nisu pogodni za decu jer mogu oštetiti razvoj prvih zuba, uzrokovati višak kilograma i smanjiti njihov apetit, a time i unos hranljivih materija neophodnih za njihov rast. Međutim, prirodno napravljeni sokovi, od ceđenog voća, mogu se davati bebama od 6. meseca pa nadalje, iako biste ih trebali nuditi vašoj deci samo u toku obroka jer će na taj načina vitamin C, koje sokovi sadrže, pomoći da se lakše apsorbuje gvožđe u njihovoj hrani. Važno je da, ako ne pravite vi sokove (što bi bilo idealno, ako ste u mogućnosti), birate sokove sa 100% voća, bez koncentrata. Pre nego što ponudite vašoj bebi, razrediti ih sa mešavinom jednog dela soka i deset delova vode. • Facebook
 • Twitter
 • Digg It!
 • StumbleUpon
 • Technorati
 • Del.icio.us
 • NewsVine
 • Reddit

Da li Vam je koristio ovaj tekst?

+ 3

Ukupno komentara:  5

 • petko 09 maj

  Moja žena se uvek pita kada koju namirnicu treba da uvede u ishranu naše sedmomešečne bebe. 
 • Prgava 28 feb

  Pozdrav,

  Kada je najbolje vreme za uvodjenje pecurki u ishranu dece?

  Hvala unapred!
 • Prgava 28 feb

  Pozdrav,

  Kada je najbolje vreme za uvodjenje pecurki u ishranu dece?

  Hvala unapred!
 • mama_Maja 28 feb

  Sa pečurkama treba paziti, ali mogu se uvesti nakon prvog rođendana. Do navršenih godinu dana treba paziti i sa ribom, medom i sa pečurkama. Ali posle slobodno probajte. Jakog su ukusa za decu, pa ih neka deca ne prihvataju najbolje, ali probajte.
  Pozdrav od mama Maje
 • makic80 17 jun

  Kada i u kom obliku beba moze da jede susam? Kada uvesti tresnje,lubenicu,paradajz?
  Hvala unapred!
Pošaljite komentar
 1. Formatting options
     
   
   
   
   
     
Posalji prijatelju

Naslov:  
Vaš email:
 
Email prijatelja:
 

Poruka:  
* sva polja su obaveznaDunja Raičević
Ayna Cosmetics

Isidora make up
^ Vrati se gore