Dnevnik bebe internet prodavnica
Registracija,
Registrovani korisnici imaju mnoge privilegije. Forum, komentarisanje tekstova, postavljanje pitanja lekarima...Pridruži se i ti !
Prijava
Postavi svoj foto album, podeli svoja iskustva, prati novosti...
Ažuriraj svoj dnevnik, budi u toku, čekaju te iznenađenja!


Kravlje mleko

Prijavite se da ocenite članak!
oceni clanak

Kravlje mlekoKada?

Velika većina stručnjaka se danas slaže da biste trebali čekati da beba napuni bar 12 meseci pre nego što joj u ishranu uvedete kravlje mleko, kao zamenu za dojenje ili adaptirano mleko. Međutim, podržava se uvođenje mlečnih proizvoda kao što su jogurt, pavlaka, sir i male količine kravljeg mleka kao dodatak sosovima i drugim jelima tek sa navršenih 8 meseci, osim ako vaše dete ne pokazuje posebno osetljive reakcije na ove proizvode.

Zašto?

Iako može za vas biti primamljivo da bebi date kravlje mleko pre navršenih godinu dana, ipak bi bilo bolje pre svega savetovati se sa vašim pedijatrom. Nije samo reklamni potez proizvođača adaptiranog mleka da vi što duže i više kupujete njihove proizvode, nego postoje pravi naučni razlozi zašto biste trebali čekati.

Prvo, kravlje mleko nije bogato hranljivim materijama kao dojeno ili adaptirano, tako da ranim prelaskom na kravlje mleko vaša beba neće dobijati porebne hranljive materije koje su joj neophodne za rast i zdrav razvoj kao što je gvožđe. Drugo, sve dok vaša beba ne napuni godinu dana, njen sistem za varenje nije dovoljno razvijen da bi se nosio sa kompleksima proteina koje kravlje mleko sadrži i ne samo da će najverovatnije bebe imati bolove u stomaku, nego su istraživanja pokazala da postoji veliki rizik stvaranja dijabetesa (posebno ako u porodici postoji istorija te bolesti) i alergijskih stanja kao što su ekcem i astma.

Kako?

Kada vaša beba napuni osam meseci možete, joj uvoditi u ishranu sir, jogurt i mlečne baze za sosove da biste joj obezbedili dovoljnu količinu kalcijuma. Međutim, svaki put kad uvodite novu namirnicu morate je ograničiti na jednu kako biste proverili bebinu osetljivost na nju.

Kada budete uveli kravlje mleko, možda ćete primetiti da je vaša beba voljna da ga prihvati. Međutim, mnogim roditeljima mnogo je bolje da se uvodi postepno kravlje mleko. Možete pokušati da dajete jednu šolju kravljeg mleka posle večere i dalje nastavite sa adaptiranim mlekom ili dojenjem, postepeno smanjujući količinu adaptiranog/dojenog mleka, a povećavajući količinu kravljeg. Tako postupajte sve dok se ne preorijentišete na kravlje mleko. To je ujedno odličan period da bebu odbijete od flašice i da je navikavate na šolju ili čašu.

Da biste olakšali prelazak na kravlje mleko, možete u početku mešati kravlje sa mlekom koje je vaša beba do sada pila, sa različitim odnosima da bi se beba lakše navikla na ukus. Počnite sa većinom adaptiranog/dojenog mleka u obroku i dodajte mali deo kravljeg mleka, onda postepeno povećavajte proporciju kravljeg mleka, a smanjujte adaptirano/dojeno mleko kod svakog obroka do potpunog prelaska na kravlje mleko. Ako vaša beba baš ne želi da prihvati kravlje mleko, probajte joj ga davati pomešanog sa omiljenim ceralijama.

Kada ste se potpuno preorijentisali na kravlje mleko trebali biste vašoj bebi davati oko 350 ml kravljeg mleka svaki dan. Međutim, ovaj iznos možete i dopuniti drugim proizvodima bogatim kalcijumom kao što su sirevi, jogurt i drugi mlečni proizvodi koji su izuzetno bitan izvor drugih bitnih hranljivih materija poput vitamina A i D i nekoliko važnih vitamina B. Ako vaša beba neće da pije kravlje mleko, trebali biste joj davati najmanje dve porcije na dan pune hranom bogatom kalcijumom kao deo dobro izbalansiranog dnevnog jelovnika.

Važno je da vašoj bebi dajete samo punomasno mleko umesto nemasnog, sve dok vaše dete ne napuni dve godine. Ne samo da im u tom periodu treba masnoća i energija iz punomasnog mleka za zdrav razvoj nervnog sistema, nego su im potrebne i dodatne hranljive materije koje ono sadrži u sebi. Posle napunjenih dve godine života možete davati vašem detetu nemasne mlečne proizvode, mada se preporučuje punomasno mleko čak do pete godine života vašeg deteta. • Facebook
 • Twitter
 • Digg It!
 • StumbleUpon
 • Technorati
 • Del.icio.us
 • NewsVine
 • Reddit

Da li Vam je koristio ovaj tekst?

+ 2
Pošaljite komentar
 1. Formatting options
     
   
   
   
   
     
Posalji prijatelju

Naslov:  
Vaš email:
 
Email prijatelja:
 

Poruka:  
* sva polja su obaveznaDunja Raičević
Ayna Cosmetics

Isidora make up
^ Vrati se gore