Dnevnik bebe internet prodavnica
Registracija,
Registrovani korisnici imaju mnoge privilegije. Forum, komentarisanje tekstova, postavljanje pitanja lekarima...Pridruži se i ti !
Prijava
Postavi svoj foto album, podeli svoja iskustva, prati novosti...
Ažuriraj svoj dnevnik, budi u toku, čekaju te iznenađenja!


Početak treninga- I deo

Prijavite se da ocenite članak!
oceni clanak

Početak treninga- I deoČekali ste do sada znake spremnosti. Čini se da vaše dete prepoznaje znake kada piški, a kada kaki i, verovali ili ne, dete vam s vremena na vreme kaže da obavlja nuždu! Posle popodnevnog spavanja pelena je suva, aponekad i kada se probudi ujutru.

Sada je vreme da sve pripremite ako to do sada već niste. Raspravljanje oko korišćenja toaleta, čitanje o tome, važan je proces sam po sebi. Što više vaše dete razume šta se od njega/nje traži, uspešnije će biti navikavanje na nošu.

Razgovor o korišćenju toaleta je samo to i ništa više. Ako to do sada niste radili, pustite dete da vidi vas i druge ukućane kako koristite toalet (budite primer vašem detetu). Objasnite detetu da će i ono kada bude bilo spremno koristiti toalet kao i vi. Ako vaše dete ima brata, sestru ili druga istog uzrasta koji koristi nošu, možete pomenuti svom detetu njihovo korišćenje noše, ali bez prevelikog pritiska. Ako primetite da vaše dete piški ili kaki, pitajte ga/je: ‘’Da li piškiš?’’. Ako je dete golišavo ili je u kadi, oboje možete da pratite taj proces. Time objašnjavate rečima radnju koju obavlja vaše dete. Dok posmatrate zajedno sa detetom kako piški ili kaki, pratite ceo proces sa pozitivnim komentarima, poput ‘’Sledeći put me obavesti kada si spremna/man da piškiš u nošu?’’ ili ‘’ Sledeći put možemo probati da piškimo u nošu, ako želiš’’.

Primedbe (pozitivne) i komentari dok posmatrate ceo proces zajedno sa detetom, stavljaju detetu do znanja da ga ne pritiskate i da je na njemu/njoj izbor kada će početi da koristi nošu.

Knjige i video snimci su divna dodatna sredstva za diskusiju koju ćete imati sa vašim detetom. Oni samo pojačavaju ideju o kojoj razgovarate. Vaše dete vidi drugu decu ili ‘’likove crtaća’’ kako koriste nošu ili prolaze kroz proces navikavanja na nošu, što pomaže detetu da ceo taj proces shvati.

Ako do sada niste već uradili, sada je pravo vreme da pripremite nošu (kupite nošu koja odgovara vašem detetu ili sedište za wc šolju) i kupite detetu donji veš.

Neke stvari treba uzeti u obzir kada kupujete noše, pošto na tržištu postoji više vrsta i cena. Nema potrebe da potrošite čitavo bogatstvo na nošu, ali:

 • Noša mora biti čvrsta. Poslednje što želite je da se noša slomi dok vaše dete sedi na njoj!
 • Donji deo noše treba da se lako čisti i prazni. Takođe obratite pažnju na prednji deo noće, koji mora biti visok, ako imate dečaka, da biste izbegli piškenje vam noše.

Dobra je ideja, ako je vaše dete zainteresovano, da samo izabere svoju nošu. Ako postoji nešto na noši što vaše dete neće voleti (a verujte mi, nikada ne znate šta dvogodišnjacima i trogodišnjacima trenutno nije lepo!), možda će odbijati da je koristi.... A to je nešto što vam u ovim momentima ne treba!

Mnoga deca počinju sa nošom, ali ako je vaše dete starije (oko 3 godine ili još starije) ili ima starijeg brata ili sestru, možda će želeti da koristi pravu wc šolju odmah. U ovom slučaju, najviše će vam odgovarati dodatna daska za wc šolju koja odgovara vašem detetu. Stabilnost dodatne daske je najvažnija kada birate ovaj način. Nađite onu dasku, koja neće kliziti sa wc šolje i koja se neće slomiti pod težinom vašeg deteta. Takođe, proverite da ne postoje nikakvi delovi koji mogu uštinuti vaše dete. Ako se vaše dete ne oseća sigurno na dasci za wc šolju, možda neće moći da kaki ili piški na njoj.

Sledeće na šta treba da obratite pažnju su pelene u obliku gaća, gaćice ili nepromočive gaće.

Stvari koje treba da su vam na umu:

 • Pelene u obliku gaćica su veoma zgodne i korisne kada počinjete sa navikavanjem na nošu. Odlične su za spavanje noću i popodne. Međutim, neka deca vrlo brzo nauče da su kao pelene, i počinju ih koristiti, tj. obavljati nuždu u njima. Slično, mnoga deca neće mariti kada u njih piške ili kake jer isto kao pelene apsorbuju nuždu, stoga mokre/prljave pelene u obliku gaća ne motivišu dete da koristi nošu. Preporučila bih ove pelene kada dete pokazuje zainteresovanost, ali sa manje doslednosti. Dobro je da koriste ovakve pelene kada idu često u toalet. Ne samo da su lakše za svlačenje i navlačenje od običnih pelena, nego su i ‘’drugačije’’ od pelena i dete će se možda osećati kao ‘’odraslo’’. Jednom kada se vaše dete navikne na ovakve pelene, prelazak na gaćice će biti mnogo lakši.
 • Ne postoji mnogo razlike izmeću nepromočivih gaćica i običnih gaća. Nepromočive gaćice imaju sloj koji apsorbuje više urina nego obične gaće, ali sam otkrila da ipak postoji lokva na podu posle nezgode sa malom nuždom, bez obzira na vrstu donjeg veša. Međutim, mala pomoć može biti bolja nego nikakva pomoć. Prednost gaćica nasuprot nepromočivim gaćicama je da vaše dete definitivno oseća kada je mokro ili kada se ukakilo što može podstaći i motivisati vaše dete da koristi nošu. Takođe, čišćenje posle nezgode traje duže i samim tim može biti zastrašujuće za dalje nezgode.

Oprez : neka deca se mogu obeshrabriti ako im se previše nezgoda desilo u gaćicama. Zbog toga dobro bi bilo da vaše dete ima nekoliko ‘’uspeha’’ i u pelenama i i pelenama u obliku gaćica pre nego što pređe na gaćice.

Sa ovim stvarima na umu, sve smo bliži i bliži navikavanju na nošu. Dva najvažnija koraka za navikavanje na nošu su upravo priprema i psihička i fizička spremnost vašeg deteta. • Facebook
 • Twitter
 • Digg It!
 • StumbleUpon
 • Technorati
 • Del.icio.us
 • NewsVine
 • Reddit

Da li Vam je koristio ovaj tekst?

+ 1
Pošaljite komentar
 1. Formatting options
     
   
   
   
   
     
Posalji prijatelju

Naslov:  
Vaš email:
 
Email prijatelja:
 

Poruka:  
* sva polja su obaveznaDunja Raičević
Ayna Cosmetics

Isidora make up
^ Vrati se gore