Dnevnik bebe internet prodavnica
Registracija,
Registrovani korisnici imaju mnoge privilegije. Forum, komentarisanje tekstova, postavljanje pitanja lekarima...Pridruži se i ti !
Prijava
Postavi svoj foto album, podeli svoja iskustva, prati novosti...
Ažuriraj svoj dnevnik, budi u toku, čekaju te iznenađenja!


Kada ću osetiti pokrete bebe?

Prijavite se da ocenite članak!
oceni clanak

Kada ću osetiti pokrete bebe?Svakako jedan od najdivnijih trenutaka tokom trudnoće je kada prvi put osetite pokrete vaše bebe. Za neke žene tek tada njihova trudnoća postaje ‘stvarna’. Međutim, pošto je trudnoća povezana sa ovim neverovatnim razvojem sa njim dolazi more pitanja o tome kako se osećamo i da li je to što osećamo ‘normalno’. Kako bismo vam pomogli da osetite ovo predivno iskustvo bez dodatnog stresa, objasnićemo vam sve što treba da znate o pokretima ploda.

Kada ću osetiti pokrete moje bebe?

Negde između 18. i 20. nedelje trudnoće većina žena, kojima je ovo prva trudnoća, osete pokrete ploda. Ovaj period je nešto raniji, između 16. i 18. nedelje, za žene kojima je druga ili kasnija trudnoća, i koje su već osetile sa prvom bebom pokrete i znaju šta da očekuju. Međutim, uprkos ovom određenom vremenu, ne biste trebali da se brinete ako osetite pokrete vaše bebe nešto ranije. Vaša sposobnost da osetite bebu će zavisiti od mnogih faktora kao što je vaša težina, pozicija placente i koliko ste vi i vaša beba aktivni.

Kako ću osetiti pokrete?

Prve bebine pokrete ćete osetiti kao nežno ‘podrhtavanje’ u vašem stomaku, kako se ona ili on budu rastezali ili pravili kolutove u materici. U stvari za mnoge, ova senzacija je drugačija od ‘ritanja’ koje ćete očekivati jer mnoge žene pogrešno pomešaju osećaj prvih bebinih pokreta sa grčevima koje stvaraju nadutost i vetrovi.

Kako budete napredovali u drugom trimestru osećaćete da je sada podrhtavanje mnogo jače i uočljivije jer beba i dalje ima mnogo mesta za akrobacije u vašoj materici. Međutim, sve do početka trećeg trimestra nećete uspeti da otkrijete kada vaša beba ima periode mirovanja, kada je mirna pola sata ili više, tj. kada spava, ili kada budete osetili nagle pokrete koji prouzrokuje kada nešto jako čuje.

Primetićete da je vaša beba mnogo aktivnija posle jela (pirinač u vašoj krvi će dati energije bebi) ili kad se odmarate (kada ste mirni moćićete lakše da uočite bebine pokrete), a kada ste aktivni ona se ne oseti jer je vaši pokreti ljuljuškaju u materici i onda se ona smiruje.

Kako budete napredovali u trećem trimestru osetićete kako su se bebini pokreti promenili jer joj se razvoj privodi kraju i prostor za pravljenje kolutova se smanjio. Sada ćete osećati mnogo jače udarce (nekada u rebra, nekada u stomak i vaš partner će ih moći osetiti) kako se beba bude rastezala i nameštala u položaj za porođaj.

Nastavićete da osećate bebine pokrete sve dok se ne budete porodili i po prvi put se sreli sa vašom bebom, mada će se pokreti sve više smanjivati kako bude dolazio VTP (verovatan termin porođaja) zbog manjka prostora u materici.

Ne osećam pokrete, da li treba da se brinem?

Ako se brinete što već neko vreme ne osećate pokrete vaše bebe, bilo bi dobro da posle obroka sednete na miru da vidite da li će vam ovo pomoći da osetite bebu. Ako i dalje ne osećate to što mislite da treba, posavetujte se sa lekarom kako biste smanjili brigu i stres. • Facebook
 • Twitter
 • Digg It!
 • StumbleUpon
 • Technorati
 • Del.icio.us
 • NewsVine
 • Reddit

Da li Vam je koristio ovaj tekst?

0
Pošaljite komentar
 1. Formatting options
     
   
   
   
   
     
Posalji prijatelju

Naslov:  
Vaš email:
 
Email prijatelja:
 

Poruka:  
* sva polja su obaveznaDunja Raičević
Ayna Cosmetics

Isidora make up
^ Vrati se gore