Dnevnik bebe internet prodavnica
Registracija,
Registrovani korisnici imaju mnoge privilegije. Forum, komentarisanje tekstova, postavljanje pitanja lekarima...Pridruži se i ti !
Prijava
Postavi svoj foto album, podeli svoja iskustva, prati novosti...
Ažuriraj svoj dnevnik, budi u toku, čekaju te iznenađenja!


VTP- Verovatan termin porođaja

Prijavite se da ocenite članak!
oceni clanak

VTP- Verovatan termin porođaja

Jedna od prvih stvari koju svaka žena želi da otkrije kada sazna da je trudna je kada će se poroditi i s dobrim razlogom, prilagođavaće se ideji da ćete postati roditelj (ponovo ili prvi put!), planiraće stvari kao što su porodične posete i porodiljsko odsustvo, ponovno vraćanje na posao i obdanište ili drugi vid čuvanja vaše bebe...Međutim, dok vam vaš ginekolog ne kaže tačan datum ne biste trebali preterivati sa bujicom planova i razmišljanja. Činjenica je da vam vaš lekar može reći verovatan termin porođaja (VTP), što može probuditi u vama nove ideje u vezi sa dolaskom vaše bebe.

Kako se može saznati Verovatni termin porođaja?

Vaš ginekolog verovatno će računati prosečan period trudnoće koji traje 266 dana (što je jednako sa 38 nedelja) od začetka, ili 280 dana (40 nedelja) od prvog dana vaše poslednje menstruacije i tako formirati pravilo koje će izračunati dolazak vaše bebe na svet. Vi to možete takođe sami uraditi oduzimanjem tri meseca i dodavanjem 7 dana od prvog dana vaše poslednje menstruacije. Na primer, ako je prvi dan poslednje menstruacije bio 28 jula, da biste izračunali verovatan termin porođaja (VTP) trebali biste oduzeti tri meseca (što je 28 mart) i onda na taj datum dodati 7 kalendarskih dana (a to je 4 april). Što znači da je vaš VTP 4. april sledeće godine.

Koliko je pouzdana ova računica?

Ovo nije definitivan datum, ali vam može pružiti okvirnu sliku kada bi trebali da očekujete vašu bebu da dođe na svet. Postoje razni faktori koji utiču na dužinu trudnoće tako da vam ne preporučujemo da se kladite na datum VTP-a ( zato se i zove verovatni termin porođaja).

Prvo, ova računica je bazirana na činjenici da svaki menstrualni ciklus traje 28 dana sa ovulacijom na 14. danu; ako je vaš tipičan ciklus, u proseku, malo kraći ili duži od ovog, ili vam ovulacija nije na 14. danu od prvog dana menstruacije (samo nekoliko žena u principu se uklapa u ovu računicu) onda će vam VTP biti mnogo manje precizniji a najverovatnije će biti pogrešan. Pored toga, ova računica pretpostavlja da će trudnoća trajati 40 nedelja, mada vi tehnički niste trudni prve dve nedelje (zbog menstrualnog ciklusa i ovulacije) tako da se sigurnost u ovu koncepciju računanja VTP smanjuje.

Za žene koje nisu sigurne u tačan datum poslednje menstruacije ili kojima ciklusi nisu rednovni ovakav princim izračunavanja VTP je nemoguć. Ultrazvučnim pregledima lekari su u mogućnosti da odrede VTP. Većina žena se podvrgava ultrazvučnim pregledima tokom trudnoće i ovim putem se može preciznije odrediti dužina trudnoće, jer se uzimaju faktori veličine materice i razvoja fetusa. • Facebook
 • Twitter
 • Digg It!
 • StumbleUpon
 • Technorati
 • Del.icio.us
 • NewsVine
 • Reddit

Da li Vam je koristio ovaj tekst?

0
Pošaljite komentar
 1. Formatting options
     
   
   
   
   
     
Posalji prijatelju

Naslov:  
Vaš email:
 
Email prijatelja:
 

Poruka:  
* sva polja su obaveznaDunja Raičević
Ayna Cosmetics

Isidora make up
^ Vrati se gore