Dnevnik bebe internet prodavnica
Registracija,
Registrovani korisnici imaju mnoge privilegije. Forum, komentarisanje tekstova, postavljanje pitanja lekarima...Pridruži se i ti !
Prijava
Postavi svoj foto album, podeli svoja iskustva, prati novosti...
Ažuriraj svoj dnevnik, budi u toku, čekaju te iznenađenja!


10. nedelja trudnoće

Prijavite se da ocenite članak!
oceni clanak

Deseta nedelja trudnoćeVi

Sada ste prešli četvrtinu trudnoće i vreme koje je najrizičnije za spontane pobačaje se bliži kraju. Na nekim od pregleda možda će vam doktor zatražiti istoriju bolesti u vašoj porodici i porodici vašeg supruga.

Mučnina obično dostiže svoj vrhunac u ovoj nedelji, ali prestaje polako do 12. nedelje, mada na nesreću, mnogim ženama se mučnina nastavlja do kraja trudnoće. Umor je intezivan i možete osećati da su vam očni kapci teški. Porast nivoa progesterona će uzrokovati da vam desni krvare.

Vaše telo sada zadržava više tečnosti i porast tečnosti u vašim očima može izazvati trenutnu dalekovidost i kratkovidost. Možda će vam kontaktna sočiva (ako ih nosite) smetati. Možda ćete morati da investirate u novi veš koji će biti prilagođen vašem trenutnom obliku.

Pre nego što ste zatrudneli vaša materica je bila veličine male kruške. U ovoj nedelji ona je veličine grejpfruta.

Vaša beba

Vaša beba će sada dobijati sve hranljive sastojke od vas. U medicinskom smislu vaša beba se pomerila od embriona do fetusa. Razvijaju se delovi lica uključujući i profil sa velikim čelom i ispupčenim nosom. Svi unutrašnji organi su formirani; skelet je kompletan, ali i dalje treba da se formira od hrskavice. Srce vaše bebe pumpa krv kroz telo. Stomak se formira i povezuje se sa ustima. Ćelije koje će postati mozak se rapidno razmnožavaju.

Čula ukusa vaše bebe se takođe razvijaju. Uočavaju se razlike između nožnih prstića i prstića na rukama, unutrašlje uho i oči se formiraju, ali očni kapci su i dalje zatvoreni. Ručni zglobovi i zglobovi na nogama počinju da se razvijaju. Organi nastavljaju da rastu kao i sve više kostiju i mišićanih tkiva, polni organi počinju da se formiraju. Vaša beba je i dalje manja od dužine vašeg malog prsta. • Facebook
 • Twitter
 • Digg It!
 • StumbleUpon
 • Technorati
 • Del.icio.us
 • NewsVine
 • Reddit

Da li Vam je koristio ovaj tekst?

+ 1
Pošaljite komentar
 1. Formatting options
     
   
   
   
   
     
Posalji prijatelju

Naslov:  
Vaš email:
 
Email prijatelja:
 

Poruka:  
* sva polja su obaveznaDunja Raičević
Ayna Cosmetics

Isidora make up
^ Vrati se gore