Dnevnik bebe internet prodavnica
Registracija,
Registrovani korisnici imaju mnoge privilegije. Forum, komentarisanje tekstova, postavljanje pitanja lekarima...Pridruži se i ti !
Prijava
Postavi svoj foto album, podeli svoja iskustva, prati novosti...
Ažuriraj svoj dnevnik, budi u toku, čekaju te iznenađenja!


16. nedelja trudnoće

Prijavite se da ocenite članak!
oceni clanak

16. nedelja trudnoćeVi

Sada ste u drugom trimestaru trudnoće i trebalo bi da se dobro osećate i da ste puni energije. Osećaćete da u vama raste uzbuđenje i zadovoljstvo. Može doći do promene u boji kože: bradavice i koža koja ih okružuje može potamneti, a duž središnjeg dela trbuha može se pojaviti tamna crta (linea nigre). Mladeži i sunčane pege mogu potamneti zbog pojačene pigmentacije kože. Ta zatamnjenja nestaju neposredno posle porođaja. Kako beba raste povećaće se i vaša želja za jelom.

Trebalo bi da prestanete sa pušenjem, ukoliko to već niste uradili. Nagovorite svog partnera da i on to učini ako će vam to pomoći sa prestankom. Neka vam pojačan apetit ne bude izgovor da jedete ne zdravu hranu; jedite zdravu hranu i kontrolišite težinu. Počnite da uzimate dodatno gvožđe i folnu kiselinu, ako nemate problema sa mučninama i ako vam preporuči doktor.

Možda ćete osetiti pokrete vaše bebe kao lagano lepršanje u vašem stomaku. Međutim, mnoge žene ne osećaju pokrete još narednih nekoliko nedelja, osim ako vam je ovo druga, treća trudnoća. Možda ćete imati problema sa zatvorom, jer hormon progesteron, koji održava trudnoću usporava varenje, i materica koja raste pritiska vaša creva i bešiku. Pokušajte da pijete bar dve litre tečnosti svaki dan.

Vaša beba

Vašoj bebi rastu obrve i trepavice, a dete po licu ima nežne pahuljaste dlačice. Bebina koža je tako tanka da se kroz nju naziru krvni sudovi. Na bebinim rukama i nogama formirani su zglobovi, a počinju da se razvijaju tvrde kosti. Polni organi su već dovoljno sazreli da se može ustanoviti pol deteta, mada se ultrazvukom ne mora uvek videti o kom polu je reč.

Vrat se detetu počinje videti, prsti deteta su toliko oblikovani da ono već ima jedinstvene otiske prstiju, glava deteta je prevelika u odnosu na telo.

Bebin grudni koš se pomiče, i uhodavaju se pokreti disanja. Njeno srce kuca dvaput brže nego vaše. U ovom mesecu dete ubrzano raste.

Dobijanje na težini

U iduća tri meseca možete očekivati da ćete dobiti oko 5-7 kilograma, 50-60% od ukupnog povećanja težine.

Vaše dete je 16cm dugačko i teško oko 135g. • Facebook
 • Twitter
 • Digg It!
 • StumbleUpon
 • Technorati
 • Del.icio.us
 • NewsVine
 • Reddit

Da li Vam je koristio ovaj tekst?

0
Pošaljite komentar
 1. Formatting options
     
   
   
   
   
     
Posalji prijatelju

Naslov:  
Vaš email:
 
Email prijatelja:
 

Poruka:  
* sva polja su obaveznaDunja Raičević
Ayna Cosmetics

Isidora make up
^ Vrati se gore