Dnevnik bebe internet prodavnica
Registracija,
Registrovani korisnici imaju mnoge privilegije. Forum, komentarisanje tekstova, postavljanje pitanja lekarima...Pridruži se i ti !
Prijava
Postavi svoj foto album, podeli svoja iskustva, prati novosti...
Ažuriraj svoj dnevnik, budi u toku, čekaju te iznenađenja!


28. nedelja trudnoće

Prijavite se da ocenite članak!
oceni clanak

28. nedelja trudnoćeVi

Kolostrum, slatko mleko, će se formirati u vašim grudima i pripremiće se za hranjenje, koje će ponekad  cureti iz vaših grudi. Porast težine stomaka može uzrokovati bolove u leđima, loše spavanje, i često noćno mokrenje.

Mogu vas mučiti neke od tegoba čestih u trudnoći, kao što su kiselina u želucu, probavne smetnje i grčevi. Na trbuhu možete opaziti crvene pruge. U ovom periodu ponekad možete osetiti blage kontrakcije ili lažne trudove. Obično nisu bolni.

Možda ćete sanjati porođaj i novorođenče. To je sasvim normalno; snovi su verovatno uzrokovani neugodnim položajem u krevetu ili pokretima deteta. Oni ne upućuju na to da sa detetom nešto nije u redu.

Pobrinite se da se preko dana dovoljno odmarate; idite što češće rano na spavanje. Ako još uvek radite, tokom pauze stavite noge u povišen položaj, a kad se vratite kući, odmorite se.

Vaša beba

Koža deteta je crvena i naborana, ali ispod nje se taloži masno tkivo. Došlo je do naglog razvoja dela mozga zaduženog za misaone procese, pa on postaje veći i složeniji. Beba stara 7 meseci oseća bol i na njega reaguje skoro isto kao i novorođenče. Beba ima izoštreno čulo ukusa.

Njegova pluća nisu još uvek razvijena; potrebno je, stoga, da počnu sa lučenjem surfaktanta, materije koja sprečava kolabiranje između udisaja.

Ako vam partner položi ruku na trbuh moći će da oseti pomicanje deteta, pa čak i da raspozna oblik njegove noge ili guze dok se rita i miče.

Dobijanje na težini

Tokom posledjih meseci verovatno ćete dobiti još oko 4kg, 30-40% ukupnog porasta težine u trudnoći. Idealni ukupni porast težine do 28. nedelje je 9 kg.

Vaše dete je dugačko 37cm a teško 900g- 1kg. • Facebook
 • Twitter
 • Digg It!
 • StumbleUpon
 • Technorati
 • Del.icio.us
 • NewsVine
 • Reddit

Da li Vam je koristio ovaj tekst?

+ 1

Ukupno komentara:  2

 • Sasam 06 nov

  U 28. nedelji trudnoce sam.Mislim da se moja beba ne razvija bas dobro.Doktor kaze da je sve u redu ali mislim da se tu nesto ne uklapa.4d sam pokusala da uradim ali se tu nista ne vidi.Mere bebe koje imam na izvestaju sa poslednje kontrole su  BPD 7.23;FL 5.54;AC 23.31;FTA 43.24; EFW 1220GR.Da li je to normalno za 28 nedelju ili ne.Molim vas da mi odgovorite sto pre ako je moguce.Unapred havla!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
 • mama_Maja 07 dec

  Draga Sasam,
  Gledanje kroz ultrazvuk je individualno za svakog ginekologa. Naši ginekolozi ne tumače iz tog razloga tuđe mere, pa vam zato ne bismo mogli pomoći sa bilo kakavim savetom.
  Puno vas pozdravljam
Pošaljite komentar
 1. Formatting options
     
   
   
   
   
     
Posalji prijatelju

Naslov:  
Vaš email:
 
Email prijatelja:
 

Poruka:  
* sva polja su obaveznaDunja Raičević
Ayna Cosmetics

Isidora make up
^ Vrati se gore