Dnevnik bebe internet prodavnica
Registracija,
Registrovani korisnici imaju mnoge privilegije. Forum, komentarisanje tekstova, postavljanje pitanja lekarima...Pridruži se i ti !
Prijava
Postavi svoj foto album, podeli svoja iskustva, prati novosti...
Ažuriraj svoj dnevnik, budi u toku, čekaju te iznenađenja!


40. nedelja trudnoće

Prijavite se da ocenite članak!
oceni clanak

40. nedelja trudnoćeVi

Svaki vaš pokret može vam izgledati naporan. Imaćete osećaj težine u donjem delu stomaka. Grlić materice postaće sve mekši u pripremi za porođaj. Kontrakcije mogu biti tako primetne da ćete misliti da su počeli trudovi, ali te kontrakcije se neće javljati u pravilnim vremenskim razmacima.

Odmarajte se što više i uživajte u ovim poslednjim danima trudnoće, kad još nemate posla oko bebe.

Ako u toku dana ne osetite barem deset puta da se beba miče, zamolite lekara da proveri bebine otkucaje srca, jer se može desiti da je detetu potrebna pomoć.

Ako imate jake kontrakcije primenjujte vežbe disanja. Ne brinite ako se beba ne rodi baš tačno na vreme; sasvim je uobičajeno da se dete rodi bilo dve nedelje pre bilo dve nedelje posle verovatnog termina porođaja.

Vaša beba

Veći deo lanugo dlačica je nestao, iako ih još malo može biti po ramenima, rukama i nogama. Beba može biti prekrivena verniksom ili imati tek ostatke verniksa u naborima kože.

Tamna materija -mekonijum- skuplja se u bebinim crevima; ona će izaći nakon porođaja, čim detetova creva prorade.

Vaša beba je sada skroz sazrela. Njene oči će biti plave boje, mada se boja menja u mesecima posle porođaja. Beba je stvorila tanak sloj potkožne masti što će učiniti da beba izgleda punačka i daće joj dovoljne rezerve koje će trošiti tokom prvih dana posle rođenja.

Samo oko 5% beba stiže na svoj termin porođaja, 80% dolazi ili dve nedelje pre ili posle termina. Prosečna težina bebe na rođenju je 3,5kg i oko 50cm dugačka.

Dobijanje na težini

U zaključne dve nedelje možda ćete malo izgubiti u težini. To je znak da je vaše dete u celosti sazrelo, pa možete očekivati porođaj u narednih 10 dana. Idealna dobijena težina je ista kao i u 36. nedelji oko 12kg.

Vaša beba je dugačka 51cm a teška 3,4kg. • Facebook
 • Twitter
 • Digg It!
 • StumbleUpon
 • Technorati
 • Del.icio.us
 • NewsVine
 • Reddit

Da li Vam je koristio ovaj tekst?

0

Ukupno komentara:  3

 • djendjigajin@hotmail.com 06 jun

  postovanje!ja sam juce bila na ultrazvuku i ovi su mi rezultati nalaza!da li mozete da mi kazete sta znace i da li je sve u redu?prednjaci glavica,HBD-35,BPD-8,67,HC-30,77,AC-33,31,FL-7,56.onda pise jos,PLACENTA-prednji zid,DiM-uredni,i gradus treci stepen!molim vas za pomoc!hvala
 • djendjigajin@hotmail.com 06 jun

  termin mi je 16.06.2012!
 • mama_Maja 07 jun

  Draga djendjigajin,
  Nisam ginekolog pa vam ne mogu tumačiti rezultate. Neće vam nijedan ginekolog tumačiti tuđe rezultate jer nisu sigurni u podatke koje je drugi lekar naveo. Posavetujte se sa svojim ginekologom koji je napisao taj nalaz.
  Puno vas pozdravljam i sa srećom
  mama Maja
Pošaljite komentar
 1. Formatting options
     
   
   
   
   
     
Posalji prijatelju

Naslov:  
Vaš email:
 
Email prijatelja:
 

Poruka:  
* sva polja su obaveznaDunja Raičević
Ayna Cosmetics

Isidora make up
^ Vrati se gore